Baby Boom

júla 22, 2018




Okolo mňa je to teraz samá tehuľka. A všímam si, že vo veľa prípadoch trojtehuľka. Dokonca aj v našom novom bydlisku je veľa rodín, ktoré mali odvahu a tešia sa doma trom  detvákom. V dnešnej dobe to podľa mňa môžem nazývať aj odvahou, veď mnoho párov sa rozhoduje, či idú vôbec do jedného dieťaťa. 
Ešte keď si Eliška hovela v brušku bolo samozrejme kopec debát o tom, či mám veci po chalanoch, či budem niečo dokupovať, či nové, alebo použité. Priznám sa, že som pri niektorých veciach musela loviť v pamäti, aj keď to nebolo až tak dávno, čo boli chalani bábätká. Ale keďže už podrástli a boli sme už za týmto obdobím, sem tam mi niečo z kečky vyfučalo.
No tesne pred príchodom našej krpane mi začalo chodiť množstvo správ od vás prvorodičiek, aj od vás viacrodičiek a budúcich šťastných mamičiek, čo do výbavy. Tak ma to nakoplo k tomuto článku. Tak poďme teda na to..

Začala som samozrejme oblečením pre Elišku. Body so všetkými dĺžkami aj nedĺžkami rukávov a hlavne s dvojradovým zapínaním. Už z minulosti sa mi osvedčili, nech nemusím deti trápiť vyzliekaním a obliekaním cez hlavičku. Obľubujem ich a som spokojná. Tak isto to bolo aj so svetríkmi, či bundičkami. Overalové pyžamá, najlepšie s plnými nožičkami, pri možnom odkopávaní, keďže spacie vaky som nepoužívala. Príde mi to také klaustrofobické. Samozrejme, že nemohli chýbať ani šaty a pár kusov capačiek na dotvorenie outfitov. Ponožiek máme asi 8 párov, tak pol na pol froté a tenšie bavlnené. Čepčeky máme dva TU, na prvé mesiace je počet úplne postačujúci.


BODY:H&M, Lidl, Lindex
PYŽAMO: F&F, H&M, Lindex, Mango
SVETRÍK: Lidl, Lindex, Mango
CAPAČKY: Aliexpres, Bambolina, Reserved
PONOŽKY: Mango, H&M
                                                 


Následne som mapovala aj baby kozmetiku, čo je vlastne za ten čas nové a či ma vôbec niečo osloví. Som síce zástanca toho, že pokožku bábätiek netreba moc zaťažovať a pokiaľ sa nevytvoria nejaké dermatologické neplechy stačí čistá voda, no zadoček pri každom kúpeli vždy umyjem aj prípravkom TU. Eliška mala prvé dni presušenú pokožku, tak som ju začala natiera telovým mliečkom TU.
Bavlnené plienky na odgrgnutie som si už pri Adamovi obľúbila z Ikei, zostala som im verná a aj vďaka sušičke mi zatiaľ stačí 10 kusov. Pokiaľ som nemala túto domácu pomocníčku, mala som ich raz toľko.
Jednorázové plienky hlavne v prvých mesiacoch sú u nás Pampersky. Majú v strede prúžok, ktorý vám po modrom sfarbení oznamuje, že plienka už nie je prázdna. Pomohlo mi to hlavne ako prvorodičke, keď som ešte stresovala ako často a kedy prebaľovať.
Pri chalanoch som používala na natieranie zadočku klasickú rybaciu masť, ale časom som prešla na Sudokrém. Mám s ním pozitívnu skúsenosť aj na drobné vyrážky a štípance po tele.
Prebaľovací pult som som vyriešila kúpou komody, kde majú naše bábätká svoj šatník. Obrubník, alebo ak chcete zábranu som si dala vyrobiť u stolára, natrela som ho šedou farbou a dokúpila podložku. Pre mňa je šikovnejšia tá gumená TU. Dá sa v prípade potreby hneď utrieť a následne dezinfikovať. Sem tam sa pri prebaľovaní stane nehoda, ktorú mám za pár minút v suchu. Je pravda že ich životnosť nie je moc dlhá, časom popraskajú, no nie je to veľká investícia.
Miesto osušky z jemného froté som to teraz poriešila mušelínovou látkou (dvojitá gázovina). Je  jemná k detskej pokožke a u nás to má viacero využití. Ako spomínaná osuška, prikrývka, plachta. Mám to ako surový produkt, čiže neoštepované okraje. Ako som kúpila, tak používam a neskôr z toho môžem dať ušiť návlečky, alebo niečo na oblečenie.


Ďalšie veci k povinnej výbave pre mrňousa:

- kefa na vlasy (tentokrát u nás využiteľná, Eliška je najvlasatejšia so všetkých)                     - nožnice, alebo kliešte na nechty
- odsávačka na soplíky + čipky na zníženie teplôt (všetkým prajem, aby zostali zabalené a                                                                                   nemuseli ste ich použiť)
- deka, prikrývka
- vlhké vreckovky
- paličky do uší
- vanička na kúpanie (+stojan)
- kresielko (hojdacie, vybrovacie..)
- hrazdička
- vankúš na kojenie
- jemné svetielko na noc
- detektor dychu (niektoré zdravotné poisťovne ho požičiavajú svojim klientom na 1/2 rok)     - vysielačky  
- nosič, alebo šatka ( vynikajúci pomocník pro kolikách, komplikovanom teréne, kde je to s                                     kočíkom menej pohodlné, bábätko cíti tlkot vášho srdca, váš dych,                                         všetko ho to ukludňuje a je spokojné) 



       A teraz niečo pre nás :-)


Do  nemocnice:

- nočná košeľa min. na každý deň jedna
- župan
- papuče + šlapky do sprchy
- popôrodné nohavičky  - popôrodné vložky 
- tielko, alebo podprsenka na kojenie (prajem to každej z vás)
- odsávačka na mlieko
- vložky do podprsenky
- mastička na bradavky (ja som prvé dni škrabala omietku od bolesti a to som len septembri                                         odstavila Apiho)                                                 
- nepremokavé podložky pod seba  (zakúpite v ktorejkoľvek lekárni, alebo drogérii)  


      A na záver, tie čo budete mať postieľku je fajn mať mantinel, vreckár, kolotoč.


                                                                                                                                            Dúfam, že som vám pomohla a čo to poradila a inšpirovala vás. 
                              Teším sa na spätnú väzbu.                                 







  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov