40 ročná ospevovaná, aj zatracovaná..

augusta 22, 2016


..a my sme sa na ňu boli pozrieť z blízka blízučka. Liptovská Mara, naše Slovenské more.

 Vedeli ste, že ukrýva 13 zaplavených dedín ? Malo to svoje opodstatnenie. 
Neskrotný Váh sa na Liptove vylieval zo svojho koryta prakticky každý rok. Zvlášť ničivé povodne boli v rokoch 1683 a 1713. Najväčšiu a najničivejšiu však zažili obyvatelia Liptova na konci augusta v roku 1813, keď hladina vody kulminovala v Ružomberku šesť metrov nad stabilnou hladinou. Rozbúrený živel zabil tri stovky ľudí, pobral domy, hospodárstva s dobytkom, vytrhal s koreňmi tisíce stromov, medzi nimi aj mohutné lipy a vŕby, pieskom a kameňmi zanášal úrodnú pôdu... Škody na majetku sa vyšplhali na takmer dva milióny zlatých.
Od dokončenia vodného diela uplynulo 40 rokov, ľudia sa na Liptove prestali báť ničivých záplav a región sa stal obľúbenou turistickou destináciou.
Liptov patrí k najkrajším kútom Slovenska. Každoročne tento kraj priláka desaťtisíce domácich i zahraničných turistov a to v každom ročnom období.
K srdcu prirástol aj nezabudnuteľnému hercovi a vášnivému rybárovi Jozefovi Kronerovi.

Hlavný vstup na pláž sme mali vo vedľajšej dedine od našej chalúpky. Parkovanie je zdarma, čo ma veľmi milo prekvapilo. Vstupné je tam lacnejšie ako u našich prevádzkovateľov STARZu.. celodenný vstup 2,30€ a po 16.00 sa zľavňuje na 1,90€, čo si myslím, že voči návštevníkom je to korektné. Je tam možnosť rozprestreď si deku aj pod borovicami ( skoro ako v Chorvátsku ), alebo priamo na pláži. Podľa môjho skromného úsudku by potreboval celý areál zopár kozmetických úprav, ale na zážitkoch to určite neuberie. Veď ako vieme, nezáleží kde, ale s kým trávite čas. A u nás 4 to platilo určite. A počas týchto dní aj dvojnásobne. Preč z reality, každodenného zhonu, bez malicherných roztržiek. Na dovolenke aj výskanie a piskot detí akosi menej počuť.

Adrenalínových vodných športov je tam neúrekom :
- Flyboard ( lietanie na vztlakovej hadici )
- Jazda na vodnom skútry
- Wake, sky, kneeboard za vodným skútrom
- Adrenalínová jazda s kapitánom na motorovom člne
- Vyhliadkové jazdy na nových niekoľkomiestnych člnoch pre celé rodiny, aj pre menšie deti ( tam som zaregistrovala úplne smiešnu sumu 8€ :-)

Západ slnka bol čarovný. Pre mňa aj pohľad na zainteresovanosť s kamienkami u MOJICH :-)



Prvé Adamčove zábery. Už ho to začalo baviť aj na druhej strane objektívu :-)






  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov